Project

LPG binnenvaarttanker Sirocco

 • Home
 • LPG binnenvaarttanker Sirocco

Sirocco

In 2012 heeft rederij Chemgas Marine Service Noord benaderd om een binnenvaartschip te ontwerpen en te bouwen met LNG als brandstof. We hebben ons voor dit project de volgende doelen gesteld:

 1. Een kwalitatief goed LNG brandstofsysteem ontwerpen dat volledig door Bureau Veritas wordt gecertificeerd.
 2. Het project realiseren binnen het gestelde budget.
 3. Het schip opleveren volgens de planning.

ONZE BIJDRAGE

Marine Service Noord heeft van Chemgas Shipping opdracht gekregen voor:

 • Het ontwerp van de leidingsystemen.
 • De detail engineering in 3D.
 • Het leveren van componenten, appendages en instrumentatie.
 • De prefabricage van het leidingwerk.
 • De montage van de werktuigbouwkundige installaties.
 • De inbedrijfstelling van de leidingsystemen.

ONTWERP KEUZES

Er is door ons continu een afweging gemaakt tussen het ontwerpen van een technisch goed systeem en de total cost of ownership (TCO). In eerste instantie was het systeem erg duur, dit hebben we terug kunnen brengen door slimme keuzes in het ontwerp. Na het systeem in de praktijk getest te hebben vallen de laatste puzzel stukjes op z’n plaats. Met de opgedane praktijk kennis kunnen we het systeem verder vereenvoudigen om zodoende de kosten nog verder naar beneden te krijgen en het systeem nog verder te verbeteren.

We hebben een eigen LNG verdamper ontworpen en gebouwd. Hebben ervaring opgedaan met een nieuw soort cryogene isolatie en hebben schuifbare beugels ontworpen om de krimp en uitzetting van de LNG leidingen op te vangen. In de machinekamer zijn dubbelwandige brandstofleidingen geïnstalleerd om een Gas Safe Machinery Space te creëren.

Het laswerk voor de LNG brandstof leidingen is 100% röntgen technisch onderzocht waarbij er nagenoeg geen onvolkomenheden zijn gevonden.

SUCCESVOL PROJECT

We zijn er trots op dat we aan het eind van het project alle drie gestelde doelstellingen hebben gehaald naar ieders tevredenheid. Onze klant Chemgas heeft aangegeven dat “het LNG systeem boven verwachting functioneert”.

Kijk hier voor meer informatie over onze werkzaamheden voor gastankers:

Leidingsystemen voor gastankers