Doeksen LNG ferry Willem Barentsz wint tech and design award

  • Home
  • Doeksen LNG ferry Willem Barentsz wint tech and design award

Doeksen LNG ferry Willem Barentsz wint award

Gepubliceerd op: 29-09-2021

De eerste single fuel LNG-veerboot in Nederland, Willem Barentsz, heeft de internationale ‘Shippax Technology and Design Award 2021’ gewonnen. We feliciteren rederij Doeksen met deze mooie prestatie en zijn trots een bijdrage te hebben mogen leveren aan dit mooie project.

De jury prijst de Willem Barentsz als volgt:
“Met de ondiepe Waddenzee (UNESCO-werelderfgoed) als werkgebied, staat ecologische duurzaamheid centraal in het ontwerp van de 70,65 m lange en 17 m brede catamaran Willem Barentsz. Het schip wordt aangedreven door twee 1.492 kW MTU high-speed LNG-motoren die Veth Propulsion azimuthing-thrusters aandrijven. In elke romp bevindt zich in een LNG-tank van 46 m³.

Als onderdeel van het hybride pakket heeft Willem Barentsz ook een Orcan warmteterugwinningssysteem, waarbij restwarmte wordt omgezet in mechanische kracht die wordt gebruikt om twee batterijpakketten op te laden die de boegschroeven aandrijven. Zonnepanelen leveren een deel van de hotelbelasting en andere energiebesparende maatregelen zijn onder meer thermopane ramen en het gebruik van restwarmte voor de verwarming van passagierssalons.

De compacte Willem Barentsz is niet alleen de beste en zuinigste ro-pax-veerboot in haar klasse die ooit is ontworpen voor de Waddenzee, maar is ook een echte boutique-veerboot met aantrekkelijke ontwerpelementen die typerend zijn voor het gebied waarin het schip actief is. Dankzij grote ramen die rond het salondek zijn gewikkeld, versmelt het hoofdpassagiersdek met het unieke zeelandschap.”

Wij feliciteren ook:

  • BMT Nigel Gee (nautisch ontwerp)
  • VRIPACK (design interieur en exterieur)
  • Scheepswerf Strategic Marine
  • MTU solutions / Rolls-Royce (motoren)
  • Orcan Energy AG (warmteterugwinning)

En alle overige partijen waarmee we hebben samengewerkt, bedankt voor uw belangrijke bijdrage aan dit geweldige resultaat.

Klik op de onderstaande links voor meer informatie:

Nieuwsbericht Offshore-Energy

Nieuwsbericht Shippax website