Inkoelen Lng-Installatie Willem Barentsz

  • Home
  • Inkoelen Lng-Installatie Willem Barentsz

Inkoelen Lng-Installatie Willem Barentsz

Gepubliceerd op: 15-04-2020

Het inkoelen van de LNG-installatie van de nieuwe autoveer Willem Barentz in de tweede week van maart 2020 is een belangrijke mijlpaal in de nieuwbouw van de eerste twee LNG-aangedreven passagiersveerboten van Nederland. De Willem Barentz en zusterschip Willem de Vlamingh zijn in opdracht van rederij Doeksen gebouwd voor vervoer van personen en voertuigen van en naar Vlieland en Terschelling. Marine Service Noord heeft het volledige LNG brandstofsysteem ontworpen en gebouwd en is nu begonnen met de inbedrijfstelling van de systemen. Marine Service Noord heeft Doeksen aanvullend geholpen met de afbouw van het leidingwerk en de machinekamer.

INKOELEN LNG-SYSTEEM

Het inkoelen van het LNG-systeem vond plaats op de afbouwlocatie aan de Korte Lijnbaan in Harlingen. Daar werd op maandag 16 maart begonnen met het verlagen van de temperatuur tot beneden het dauwpunt van -40°C, om al het resterende vocht uit de cryogene tanks te verwijderen. De eerste koeling met koud gas verlaagde de temperatuur in de tank verder tot ongeveer -90°C. Twee keer een koeling met zo’n tien ton vloeibaar stikstof liet de temperatuur dalen tot omstreeks -150°C, dit is de vereiste temperatuur voor het bunkeren van de LNG, dat nog moet gebeuren. Daarmee was het schip gereed voor de volgende fase in de afbouw: de inbedrijfstelling.

“Een mooi project met elke dag nieuwe uitdagingen…”

De afbouw van de beide groene Waddenveren zou in eerste instantie plaatsvinden op de werf in Vietnam, waar ook de aluminium casco’s zijn gebouwd. De tank connection space (TCS) met onder meer LNG verdampers, cryogene pompen en gas heaters zijn door Marine Service Noord ontworpen, waarna de installatie is samengebouwd bij Cryovat in Nijkerk. Daar vond ook de bouw van de twee LNG-tanks plaats. De volledige installatie is verscheept naar de Vietnamese scheepswerf. Onder leiding van het bouwteam van Doeksen is de TCS daar in het schip geplaatst. Toen die werf vervolgens failliet ging, nam Doeksen beide nog niet afgebouwde LNG-veerboten over en verscheepte deze voor verdere afbouw naar Harlingen.

“Een mooi project met elke dag nieuwe uitdagingen”, vertelt onze afbouw-begeleider Peter Visser. “We zijn erin geslaagd om alles naar tevredenheid op te lossen.” Zijn collega Derek Bijlsma bevestigt zijn woorden: “We zijn tegen een flink aantal problemen aangelopen die niemand van te voren had voorzien. We hadden een flinke uitdaging om het schip af te bouwen binnen de kaders van de zeer hoge ontwerpeisen die worden gesteld aan schepen varend op LNG. De communicatie met en medewerking van de mensen van keuringsinstantie Lloyds was uitstekend. “We hebben al het leidingwerk dat door de Vietnamese werf in de machinekamer geïnstalleerd was gecheckt en afgeperst. Waar nodig hebben we delen leidingwerk moeten vervangen”, vult Peter Visser aan.

“Ervaring op gebied van LNG…”

“Op grond van de goede ervaringen in eerdere samenwerking en onze opgedane ervaring op het gebied van LNG brandstofsystemen en LNG bunkertankers contracteerde Doeksen ons voor de levering van het LNG brandstofsysteem en de verdere afbouw van de machinekamer”, vertelt Derek Bijlsma.

Marine Service Noord heeft inclusief de huidige Doeksen ferry projecten inmiddels 6 projecten voor LNG brandstof systemen, 9 LPG tanker projecten en 3 LNG bunkertanker projecten op haar naam staan. “Op grond van onze ervaring in de engineering en bouw van leidingsystemen aan boord van schepen durfden wij de verantwoordelijkheid voor de afbouw van deze twee schepen aan.”

GROENE WADDENVEREN

Zodra de inbedrijfstelling is afgerond, zal het LNG brandstofsysteem en de machinekamerinstallatie worden overgedragen aan Doeksen waarna binnen korte tijd de eerste passagiers met een nieuwe groene passagiersveerboot naar Vlieland en Terschelling kunnen reizen.

Kijk hier voor meer informatie over onze mogelijkheden voor LNG brandstofsystemen

LNG als maritieme brandstof